Ques1. Do you believe in treating those with addictions through using drugs?
Ans. Freedom facilitates alcohol and drug addiction with a focus on complete abstinence after detox, because it is the most effective way to support a lifetime in recovery after coming to Freedom.

Ques2. Who are your clients?
Ans. We offer treatment for all men, women, and organizations – and we are client-centred.

Ques3. Are you a hospital or institution?

Ans. At Freedom, you join the community and feel like a part of the Freedom Family. This is not a hospital or institution type setting – but rather a warm, non-threatening home-like environment with the most professional staff and programs. And, we have a high client-staff ratio.

Ques4. Do you offer programs for workplaces and employers?
Ans. Yes, we provide workplace programs to help addicted employees get the best treatment and get back to work life. We work with EAP plans and unions.

Ques5. How long does it take to gain access?
Ans. It is immediate.

Ques6. How long is treatment?
Ans. We offer 30, 60 and 90 day programs. Every client however is different and we cater to you after initial assessment.

Ques7. Is this in-house or off-site?
Ans. Our approach is all on-site at Freedom. It’s residential: meaning you come in and have a stay with us.

Ques8. When are you open?
Ans. Freedom is Always Open.

Ques9. Is financing available?
Ans. Yes. Please call to inquire.

Ques10. Do you have a professional medical team?

Ans. Our medical staff is led by Dr. Kumar Gupta. Dr. Gupta is Canadian certified in Addiction medicine and has been practicing Addiction Medicine since 1997. He also practices Emergency Medicine at the Humber Regional Hospital. He has served as a Methadone Peer assessor for the CPSO Methadone program since 1998. He is active in improving the quality of education for Methadone Prescribers and is a member of the CPSO Methadone Educational Committee. As a leading Toronto addiction specialist who sits on the board of the Canadian Society of Addiction medicine, and as a coroner, Dr. Gupta has too often investigated a death caused by an addiction that spiraled out of control. Dr. Gupta, together with Freedom’s certified nursing staff, provides a client with the best care addiction medicine has to offer.

Ques11. Do you have a counseling team? Are they experienced and trained?

Ans. All of our trained counselors really know what you’re going through because they’ve been in your shoes in one way or another. They don’t judge. They simply lead by example, and all of Freedom’s counselors are active in a patient’s journey to recovery. Our counseling services are overseen by a trained psychotherapist, and by accredited counselors who are all certified with the Canadian Addiction Counselors Certification Federation (CACCF).

Ques12. How effective is your detox program?
Ans. Our detox program is 100% effective and we have a 100% client success rate for detox.

Ques13. What is your detox all about and how does it work?

Ans. Drug and alcohol medical detox is a necessary step in the recovery process because it is during this phase of treatment that the individual will stop using drugs or alcohol to allow the body to begin to experience life without these substances. For those who have been addicted for quite some time, the withdrawal symptoms that result from drug or alcohol detox can be rather difficult to cope with and they could become severe enough to warrant the need for medical treatment.

In fact, detoxing from alcohol without proper supervision, in severe cases, can even lead to death. At Freedom, we take the fear and unpleasantness out of the detoxification process.

Our Detox Program is something we take special pride in. Upon entering Freedom, should it be determined detox is necessary; our staff directs the client to our detox facility, located on site, adjacent to our nursing station. Having the detox facility on site is of several advantages; no more need to engage in the stressful and disruptive ordeal of packing up and moving to a treatment centre once the detoxification process has been completed. Medical and counseling staff are on site, and are the ready to provide a seamless transition between Detox and the regular 30, 60 or 90 day treatment programming.

Ques14. What are signs of alcohol addiction?

Ans. There are problem drinkers and then there are alcoholics. The main difference is when the person attempts to quit drinking and finds that they cannot. Problem drinkers typically can quit if there is a health scare or a loved one threatens to leave or a death in the family as a direct result of alcohol. If the consequence of continuing looks grim than a problem drinker can walk away from this drug for good. On the other hand, an alcoholic may try to quit because of these issues and may end up drinking more without even wanting to. Ask yourself these questions if you are concerned you may be addicted to alcohol.

  • Does it take more and more amounts of alcohol to produce the same effect?
  • When you start drinking do you find you lose the ability to stop?
  • Have you tried to reduce your drinking and failed?
  • Even though your drinking causes major problems in your life do you continue to drink?

Ques15. What are the effects of alcohol addiction?

Ans. Alcohol can make a person feel a sense of euphoria and an overall relaxed feeling. Some may over use this substance and become dizzy or nauseous. Motor skills may decrease and some may even become drowsy. Others may become excited and hyper feeling like they have a sense of courage and energy.

This wears off after a while and the typical drinker may slow down and just have a good time overall. After a long period of use people can experience shakes or tremors when going through withdrawal from alcohol. Abusing alcohol will increase the risk of swelling to the pancreas, and damage to the liver leading to cirrhosis, and cancer. Many long-time drinkers also experience higher levels of anxiety and stress as well as memory loss or black outs.